Raf-Pol

15 października – światowy dzień mycia rąk

14-10-2021

Odpowiednie mycie rąk = bezpośrednie zmniejszenie ryzyka zachorowań

Mycie rąk, czyli czynność z pozoru prosta i nieskomplikowana do momentu gdy zaczynamy zdawać sobie sprawę, że większość z nas robi to źle. 10-sekundowe mycie rąk samą wodą nie przynosi tak na prawdę żadnych efektów, bakterie wciąż pozostają na naszej skórze i ruszają z nami dalej w świat.

W jaki sposób więc myć ręce, tak aby było to skuteczne?

Wystarczy kilka zasad, które należy zapamiętać:

1. Mycie rąk powinno trwać więcej przynajmniej 30 sekund.

2. Ręce możemy myć ciepłą oraz zimną wodą, nie ma to znaczenia. To, że ręce powinniśmy myć tylko ciepłą wodą jest mitem.

3. Wytarcie dłoni jednorazowym ręcznikiem papierowym jest najbardziej higienicznym sposobem suszenia dłoni.

4. Dłonie myjemy przy użyciu odpowiedniej jakości mydła. Skład mydła ma ogromne znaczenie. Zagęszczaczem w tanich mydłach jest niestety sól kuchenna (NaCl), która uszkadza skórę rąk. Częste używanie tego typu mydła jest po pierwsze nieopłacalne, po drugie nie przynosi pożądanych efektów higienicznych oraz niszczy nasze dłonie.

5. Odpowiednie mycie dłoni jest tak samo skuteczne jak dezynfekcja, dlatego ręce dezynfekujemy tylko wtedy gdy nie mamy dostępu do mydła.

 

Jako dystrybutor produktów do mycia i dezynfekcji rąk oraz systemów higienicznych zapewniających najwyższy poziom bezpieczeństwa, jesteśmy ekspertami jeśli chodzi o higienę rąk. Gwarantujemy, że wybór odpowiednich produktów do mycia i dezynfekcji rąk jest połową sukcesu w kwestii dbania o bezpieczeństwo własne, klientów oraz pracowników.

Warto zainwestować w wysokiej jakości, bezdotykowe system dozujący mydło oraz ręcznik papierowy. Sprawdź ofertę na naszej stronie internetowej:

dozowniki do mydeł

dozowniki do ręczników papierowych

mydła

ręczniki papierowe

 

Podpisz ze sobą umowę śmieciową – jak odpowiednio segregować śmieci?

Podpisz ze sobą umowę śmieciową. 11 maja — Dzień bez Śmiecenia. Efektywna segregacja odpadów jest kluczowa dla ochrony środowiska i tworzenia zrównoważonej przyszłości. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. dotyczącym selektywnego zbierania odpadów, precyzyjnie określone są zasady segregacji. Głównym celem Jednolitego Systemu Segregacji Odpadów (JSSO) jest oddzielanie surowców od odpadów, […]

CZYTAJ DALEJ

Jaki podajnik do serwetek wybrać?

    Majowe rozmrażanie gospodarki i częściowe otwarcie lokali gastronomicznych wiąże się z dużym wyzwaniem dla właścicieli oraz pracowników restauracji czy barów. W tym okresie wymagania sanitarne wciąż będą obowiązywać, m.in. ograniczona ilość osób, obowiązek dezynfekcji oraz zachowania odstępów. Jest jednak więcej kwestii, o których warto pamiętać. Jedząc poza domem, mamy kontakt ze środowiskiem, które […]

CZYTAJ DALEJ