Raf-Pol

Od 1 lipca 2017 weszły zmiany w segregacji odpadów

24-05-2017

Większość zużytych towarów można ponownie wykorzystać do produkcji nowych dóbr. Posegregowane odpady przestają być śmieciem, a stają się wartościowym surowcem. 71% śmieci w naszym kraju trafia na wysypiska, 11% do recyklingu. U naszych zachodnich sąsiadów, Niemców, recykling obejmuje 45% odpadów, 0,5% śmieci trafia na wysypiska.
Dbając o środowisko naturalne staraj się oddzielać surowce od śmieci, które nie nadają się do powtórnego przetworzenia w prawidłowy sposób i w miejsca do tego przeznaczone.

Jak prawidłowo segregować śmieci?

  • do pojemnika/worka niebieskiego   – wrzucamy papier
  • do zielonego szkło (z możliwością rozdzielenia na szkło bezbarwne – biały i szkło kolorowe – zielony pojemnik/worek)
  • do żółtego metale i tworzywa sztuczne
  • do brązowego odpady ulegające biodegradacji

JAKIE DZIAŁANIA PROEKOLOGICZNE PODEJMUJEMY W FIRMIE?

JAKIE DZIAŁANIA PROEKOLOGICZNE PODEJMUJEMY W FIRMIE? Firmy jako podmioty nieustannie działające w przestrzeni  rynkowej, terenowej i środowiskowej powinny wywiązywać się nie tylko z obowiązków formalnych, ale także środowiskowych. Świadomość wpływu wszelkich działań w firmie na stan środowiska jest jedną z kluczowych kwestii zarówno w większych jak i mniejszych przedsiębiorstwach. Jako że firma działa na wielu […]

CZYTAJ DALEJ

Jaki podajnik do serwetek wybrać?

    Majowe rozmrażanie gospodarki i częściowe otwarcie lokali gastronomicznych wiąże się z dużym wyzwaniem dla właścicieli oraz pracowników restauracji czy barów. W tym okresie wymagania sanitarne wciąż będą obowiązywać, m.in. ograniczona ilość osób, obowiązek dezynfekcji oraz zachowania odstępów. Jest jednak więcej kwestii, o których warto pamiętać. Jedząc poza domem, mamy kontakt ze środowiskiem, które […]

CZYTAJ DALEJ